Dokazano: Na dušecima Hitex se bolje spava

Da li izbor dušeka utiče na kvalitetan i zdrav san? Pitanje smo postavili u studiji poznatog fizioterapeuta Mateja Čebokla. U istraživanju je učestvovalo 985 ispitanika, a odabrani ispitanici su testirali i Hitex dušeke u svojoj spavaćoj sobi.


97% stanovnika pati od poremećaja sna!
U prvom dijelu istraživanja sproveli smo anketu među 985 naših sugrađana. Iznenadili su nas šokantni podaci koji govore da naši sugrađani samo u manjoj mjeri povezuju kvalitet sna sa izborom dušeka. Tako je čak 97% ispitanika primijetilo, da lošije spava, ali je za samo 25% učesnika to dovoljan razlog da se odluči za promenu dušeka.

Još više nas je iznenadila činjenica da više od 30% učesnika ima dušek stariji od 10 godina! Kako je preporučeni vijek trajanja dušeka 8 godinato je postala dodatna motivacija za podizanje svijesti o značaju kvalitetnih proizvoda za spavanje.

Ključni odgovori istraživanja o spavanju sugrađana:


sugrađana svakodnevno oseća jutarnji umor ili nekoliko puta nedeljno.

sugrađana svakodnevno oseća nesanicu ili 2-3 puta nedeljno.

sugrađana se za kupovinu novog dušeka odlučuje zbog dotrajalosti.

sugrađana se suočava sa poremećajima spavanja.

sugrađana se ne oseća prijatno dok spava jer im je na dušeku prevruće ili prehladno.

sugrađana često pati od bolova u leđima.

sugrađana se za kupovinu novog dušeka odlučuje zbog lošeg sna.

sugrađana zaspe gledajući TV, pretražujući telefon ili koristeći računar.

sugrađana ima dušek stariji od 10 godina.

Odgovor stručnjaka: Koji su uzroci lošeg sna?

Za mišljenje smo pitali fizioterapeuta Mateja Čebokelja, koji kaže da na naš san utiču različiti faktori. Jedan od njih može biti i dušek. Ako je dušek neudoban, san će biti nemiran. Međutim, ako smo nemirni, broj otkucaja srca je takođe veći.

Kvalitetan san je važan za regeneraciju svih tjelesnih funkcija i organa, a posebno srca. Nizak broj otkucaja srca noću je veoma važan jer je srce mišić kojem je potreban odmor. To omogućavamo kvalitetnim snom.

Na dušecima Hitex bolje spava 85% ispitanika!

Pošto je anketa pokazala tako zapanjujuće rezultate, drugi dio istraživanja o uticaju izbora dušeka na kvalitet sna osmislili smo na osnovu stručnih konsultacija sa Matejem Čeboklom.

Istraživački rad: Više od 2800 sati na novom dušeku!


Prvo su učesnici mjerili broj otkucaja srca na svom postojećem / starom dušeku nedelju dana.

Zatim smo pažljivo birali nove dušeke za njih, prilagođene njihovim navikama spavanja.

Zatim smo pažljivo birali nove dušeke za njih, prilagođene njihovim navikama spavanja.

Rezultate je ocijenio fizioterapeut Čebokelj:

„Jedina nova promjena pri testiranju koju su testirani donijeli u svoje okruženje za spavanje bio je novi Hitex dušek, a na novim dušecima broj otkucaja srca je takođe opao za više od polovine. To potvrđuje da odgovarajući dušek pozitivno utiče na kvalitet sna i na samo tijelo."

Ključni rezultati testiranja:

85 % testiranih DOKAZANO bolje spava.
54 % testiranih ima niži prosječan broj otkucaja srca.
72 % testiranih ima manje poremećaja spavanja.
36 % testiranih se manje okreće i budi noću.
60 % testiranih ima manje problema sa jutarnjim umorom.
44 % testiranih je poboljšalo svoje spavanje.
60 % testiranih osjeća manje nesanice tokom dana.

Dokazali smo da je 44% testiranih na novom Hitex dušeku poboljšalo svoje spavanje, 60% je imalo manje problema sa jutarnjim umorom, a 85% je bolje spavalo na novom Hitex dušeku.

Pogledajte dušeke Hitex

Testirani su opisali zaključke:

Ko je Matej Čebokelj? Matej Čebokelj je viši fizioterapeut i OMMT- Ortopedska manualna terapija masažom (Cyiriax) terapeut

Matej Čebokelj

Fizioterapeut je od 1998. godine. Prvih 10 godina svoje karijere radio je u Banji Laško, a zatim i u brojnim sportskim klubovima i reprezantacijama: Hokejaški klub Olimpija, Rukometni klub Dol, Rukometni klub Celje, Odbojkaška reprezentacija, Skijaška muška i ženska reprezentacija, Rukometni savez Slovenije.

Bavi se traumatskim i ortopedskim problemima lokomotornog sistema. Ovi problemi uključuju i povrede koje imaju veliki uticaj na kvalitet spavanja a koje se tokom spavanja često i pogoršavaju. Takođe, njegova specijalnost je i rehabilitacija nakon hirurških zahvata.

Čebokelj danas radi u Centru za fizioterapiju Fizio-Fit u Celju kao koncesionar i samostalni fizioterapeut.