Vodič za kupovinu dušeka

U poplavi ponuda, prije kupovine dušeka imate dilemu i ne znate koji da odaberete? Ovdje je kratak vodič u vidu 10 pitanja i odgovora, koji će Vam pomoći da za sebe odaberete i kupite savršen dušek.


1. Da li je visina dušeka važna?

Kada donosite odluku kolika bi trebalo da bude visina jezgra, morate uzeti u obzir da su dušeci sa višim jezgrom udobniji, jer vaša ramena i kukovi mogu udobnije utonuti u dušek, lumbalni dio je bolje podržan.


Viši dušek (16 cm ili više)
pruža najviše udobnosti i primjeren je za osobe jače konstitucije.
Srednje visoki dušek (14 cm)
pruža optimalnu udobnost i potporu kičmi.
Niži dušek(12 cm) 
pruža optimalnu potporu djeci i mladima te vitalnim osobama, koje ne muče problemi sa kičmom.

 
2. Koje dimenzije da odaberete?

Dušek mora da bude najmanje 10 cm duži i širi od dimenzija vašeg tijela (tjelesne visine i širine ramena).
Dušeci sa memorijskom pjenom su dostupni u svim standardnim dimenzijama. Dimenzije dušeka od lateksa mogu u potpunosti da se prilagode Vašim željama i potrebama Vašeg tijela.
Standardne dimenzije dušeka:
-  90x190cm
-  90x200cm
- 120x200cm
- 140x200cm
- 160x200cm
- 180x200cm

 

3. Koju tvrdoću dušeka da odaberete?

Pogodna tvrdoća dušeka zavisi od Vaše tjelesne težine.

Osobama sa manjom tjelesnom težinom preporučujemo mekše dušeke, a osobama sa većom tjelesnom težinom – tvrđe dušeke. Hitex dušeci sa pjenom, namijenjeni su osobama do 95 kg.

3 tvrdoće Hitex dušeka


Mekši
dušeci za osobe do 75 kg tjelesne težine

Primjer:
Dušek Lavanda Comfort 16 cm

Srednje tvrdi dušeci
dušeci namijenjeni za osobe težine od 75 do 95 kg

Primjer:
Dušek Kamilica 14+2 Memory

Tvrđi dušeci
dušeci namijenjeni osobama preko 95 kg težine

Primjer :
Dušek Memosilver 18+2 Memory - 2 tvrdoće u jednom dušeku


 


4. Da li se pretjerano znojite? Da li Vam je važna higijena i svježina dušeka na kojem spavate?

Svi naši dušeci imaju perive navlake koje možete da perete kad god poželite i obezbjedite sebi konstantnu svježinu.

 

5. Da li imate problema sa kičmom?

Obavezno izaberite dušek sa 7 zona , jer to znači da se jezgro dušeka sastoji od sedam različitih tvrdoća; ležaj je u lumbalnom dijelu najtvrđi i na taj način pravilno podupire Vašu kičmu. U bočnom i ramenom dijelu, ovi dušeci su mekši i omogućavaju tijelu da na tim djelovima udobno utone. Na ovaj način, Vaše tijelo je pravilno podržano i zauzima ispravan fiziološki položaj, koji eliminiše bol.

Svi Hitex dušeci za odrasle imaju 7 - zonski sistem.

7 consko ležišče za popolno podporo hrbtenice

6. Zašto je neophodno da kvalitetan dušek ima kvalitetne letvice?

Kada legnete na dušek, potrebno je da se on prilagodi Vašem tijelu i pritisku. Fleksibilne letvice imaju svojstvo da se prilagode tijelu u zonama najvećeg pritiska i tako omoguće potpunu udobnost i odličnu potporu. Važna funkcija letvica je ventilacija, jer letvice omogućavaju da vazduh cirkuliše, te se vlaga koju tijelo izluči tokom spavanja i ležanja neće zadržavati u dušeku. Na taj način eliminišete mogućnost razvoja plijesni u dušeku, koje su jako štetne po zdravlje. Takođe je preporučljivo da letvice imaju mogućnost podešavanje tvrdoće, da biste mogli da podesite tvrdoću onako kako Vam odgovara, ako je potrebno i iz dana u dan.

7. Da li je bolje kupiti bračni krevet ili krevet iz dva spojena dijela?Vitapur - 2 jezgre madraca

Bračni krevet u dva odvojena jezgra je bolji u smislu održavanja i prilagođavanja tijelu. Takođe, može se desiti da Vam je posteljina za bračni krevet preglomazna za veš mašinu koju posjedujete, te to otežava održavanje.

Nezavisni dušeci se bolje prilagođavaju tijelu i imaju ortopedska svojstva prilagođena upravo Vašem tijelu. U slučaju da vam smeta mjesto gdje se spajaju 2 dušeka, preko njih se može staviti i naddušek ili zaštita za dušek koji će vam omogućiti savršeno potpunu udobnost.

Preporučujemo dušek sa dva odvojena jezgra - Dušek Memosilver 18+2 Memory.


8. Prevrćete se u krevetu?

Čovek se tokom spavanja okrene čak do 40 puta. Pri tome, dušek treba da se brzo prilagodi, kako bi pritisak ponovo bio ravnomjerno raspoređen po cijelom tijelu.

Dobro rješenje su dušeci od pjene koji imaju dodatni sloj memorijske pjene. Takvi su, na primjer, dušek Kamilica 14 +2 Memory i Dušek Memosilver 18+2 Memory

 

9. Da li patite od alergija?

Lateks je antialergijski materijal jer grinje i bakterije u njemu ne mogu da se nastane i množe. Odaberite dušek sa antibakterijskom zaštitom, koja efikasno sprječava razvoj grinja na površini dušeka ili u njegovoj unutrašnjosti. Antialergijska zaštita pomaže rješavanju uzroka alergije, koje kao posljedicu mogu imati astmu ili bronhitis.
 

10. Da li zbog stresa teško zaspite?

Ako imate problema da zaspite jer se teško opuštate zbog stresa, imamo prirodno rješenje koje će Vam pomoći da prevaziđete ovaj problem: pokušajte aromaterapiju lavandom (dušek Lavanda Comfort 16) ili kamilicom (dušek Kamilica 14 +2 Memory). Ovi prijatni mirisi će vas umiriti i opustiti, pa ćete lakše utonuti u san.


11. Kupujete dušeke dužeg životnog vijeka ?

Provjerite koliko godina garancije ima dušek koji razmatrate. U slučaju da prodavac garantuje za proizvod samo jednu ili dvije godine, to znači da je životni vijek dušeka veoma kratak .
Za sve dušeke VITAPUR – Hitex, sa letvicama, dobijate garanciju od 10 godina.

12. Kupujete dušek za Vašeg adolescenta?

S obzirom da se tijelo Vašeg adolescenata još uvijek razvija, prikladno je kupiti dušek sa 3 zone i sa 12cm visokim jezgrom. Preporučuju se prirodni materijali koji imaju perivu navlaku (adolescenti se vjerovatno više znoje, često uče ili jedu na krevetu...)

13. Da li čitate u krevetu ?

U slučaju da želite da čitate u krevetu, izaberite podesive letvice.

Vidite ponudu naših 7 - zonskih dušeka i provjerite da li imaju sve kvalitete koji su neophodni za vas. Kako da budete sigurni da ste izabrali savršen dušek? Teško. Da li je novi dušek zaista savršen za Vas i za Vaše spavanje, znaćete tek poslije nekoliko noći spavanja u istom.  Zbog toga, nudimo besplatnu 30 - dnevnu probu dušeka.