Vodič za kupovinu jastuka

 

Pripremili smo za Vas informativni vodič za pravilan odabir odgovarajućeg jastuka.

Ukoliko loše spavate na postojećem jastuku, trebalo bi da prilikom kupovine novog uzmete u obzir nekoliko bitnih faktora. Jastuci se dijele prema materijalima od kojih su napravljeni, prema položajima spavanja, prema obliku i prema uzrastu i težini osobe. Pročitajte naš vodič i izaberite odgovarajući jastuk koji će Vam obezbijediti udoban, miran i zdrav san.

 

1. Da li je prilikom odabira jastuka važno da li spavam na stomaku, leđima ili boku?

Da! Vaš položaj tijela tokom spavanja je veoma važan pri izboru odgovarajućeg jastuka. Za one koji često spavaju na stomaku biće prikladni mekši jatuci. Za one koji spavaju na leđima odgovaraće srednje - meki, a za one koji vole da spavaju na boku najbolji izbor su jastuci sa čvršćom stukturom kako bi obezbijedili bolju potporu glavi i vratu.


Preporučeni izbor

Za spavanje na stomaku preporučujemo jastuke punjene mekim poliesterskim vlaknima, prirodnim guščjim perjem ili svilom .
Za spavanje na leđima preporučujemo jastuke punjene sa malo čvršćim poliesterom ili mješavinom guščjeg paperja i perja.
Spavanje na boku iziskuje jastuke izrađene od memorijske pjene i čvršćeg lateksa.

2. Koji tip jastuka treba da izaberem? Klasični, anatomski ili ortopedski oblik?

Oblik jastuka je takođe veoma važan činilac da bi se uspostavio dobar i miran san. Jastuci klasičnog oblika su pogodni za sve pozicije za spavanja.
Anatomski jastuci pružaju optimalnu podršku i pogodniji su za one koji vole da spavaju na boku ili leđima. Preporučuje se i osobama koje imaju bolove u leđima i/ili jer anatomski oblik jastuka pruža optimalnu potporu za pravilan položaj kičme.

Anatomski jastuci / Ortopedski

Anatomski oblik jastuka je posebno pogodan za one koji većinu vremena spavajući na leđima ili na boku. Zbog svog posebnog dizajna pružaju podršku vratu, samim tim i cijela kičma formira pravu liniju i omogućava pravilan fiziološki položaj. Vratni mišići i pršljenovi su oslobođeni i time se eliminiše bol i omogućava miran san.

Klasični jastuci

Klasični jastuci su pogodni za sve pozicije spavanja i odličan su izbor za osobe koje imaju naviku da presavijaju jastuk tokom spavanja, gužvaju ga ili uvlače ruke ispod njega. Neki klasični jastuci imaju opciju oduzimanja ili dodavanja određene količine punjenja, prema specifičnim zahtjevima Vašeg tijela. Time konfigurišete visinu i tvrdoću koja savršeno odgovara baš Vama.

3. Da li je bolje spavati na jastuku ispunjenim vještačkim ili prirodnim punjenjem?


Svaki filer, bilo da je prirodni ili vještački materijal, ima svoje prednosti i mane. Ali, idemo korak po korak. Od punjenja zavisi čvrstina jastuka.
Tako jastuci sa prirodnim i vještačkim punjenjima imaju brojne prednosti, pa Vaš izbor zavisi od toga kako želite da spavate. Jastuci ispunjeni prirodnim materijalima nude specifičnu podršku, dok punjenja napravljena od sintetičkih vlakana mogu da stvore bilo koji stepen čvrstine. Na primjer: ako spavate na boku, obezbjedićete odgovarajuću podršku kako sa jastukom od memorijske pjene tako i sa jastukom od lateksa. Ako više volite da spavate na stomaku, vaše potrebe najbolje će zadovoljiti meka sintetička vlakna ili guščije paperje. I tako dalje...

Koje su prednosti i mane prirodnog i vještačkog punjenja jastuka? Koji da izaberem?

Prirodni fileri
Sintetički fileri
Mekani i udobni Udobni i topli, lagani
Prozračeni, koža odlično diše, pomažu u sprječavanju prekomjernog znojenja, antialergeni Odgovaraju osobama sklonim alergijama
Dobra potpora glavi i vratu Jednostavno pranje i održavanje


4. Koja navlaka na jastuku će mi najviše odgovarati?


Navlake na jastucima takođe mogu biti napravljene od prirodnih ili sintetičkih materijala, ili njihove kombinacije. Kao što već znamo, imamo i prirodne i vještačke materijale sa svojim specifičnim karakteristikama, prednostima i manama. U izradi navlaka za jastuk, međutim, preferiramo one od prirodnih materijala, jer je važno da jastuk „diše“, vazduh cirkuliše te se tako reguliše prekomjerno znojenje tokom spavanja, a čime se, opet, obezbjeđuje prijatan i komforan san tokom cijele noći. Od prirodnih materijala koji imaju odlične karakteristike, važne za zdrav i kvalitetan san, preporučujemo bambus, konoplju i svilu.

Tkanine od konoplje su savršen izbor za jastuke iz nekoliko razloga:

- ne apsorbuju neprijatne mirise i daju osjećaj svježine
- prirodno su otporne na buđ i mikrobe
- sama tkanina od konoplje je vrlo otporna i ima duži vijek trajanja
- vremenom postaju mekše bez gubljenja pozitivnih atributa
- pružaju mogućnost efikasnog provjetravanja i odstranjivanja viška vlage


Bambus je antialergijski i antibakterijski materijal.

Koži prijatna vlakna od bambusa odlično apsorbuju vlagu i pružaju maksimalnu udobnost i prijatnost svima koji imaju problem sa prekomjernim znojenjem tokom spavanja.

Svila je, pored toga što je izuzetno nježna i mekana, izuzetno prozračen prirodni materijal i ima sposobnost da reguliše temperaturu. Kada je hladno - svila grije, a kad je toplo – svila hladi. Svila efikasno održava temperaturu koja prija tijelu i sprječava znojenje.

Ako ste u potrazi za povoljnijim cijenama pri izboru jastuka, ne brinite - i tkanina od vještačkih materijala mogu biti odličan izbor. Kod takvih jastuka su najbolji oni koji imaju specifičan klimatski modul i omogućavaju odličnu prozračenost jastuka.


5. Da li je za udobno spavanje tokom noći takođe važna visina jastuka?


Da. Visina naslona za glavu ima značajan uticaj na san tokom noći. U širem smislu, niži jastuci su pogodni za odrasle prosječne širine ramena, a viši za odrasle sa širokim ramenima. Postoje različiti jastuci prilagodljivi po visini i tvrdoći:

Jastuk za spavanje na donjoj strani

Oblik i visina naslona za glavu se prilagođavaju za osobe prosječne širine ramena, i najbolji su za spavanje na leđima ili na boku. Za pravilan položaj tijela i jutra bez bola u vratu.

Jastuk za spavanje u svim pozicijama

Pravi izbor za one koji vole da spavaju na stomaku, leđima ili sa strane. Jastuk sa podesivom visinom i tvrdoćom je pogodan za udoban san u bilo kom položaju.

Jastuk za spavanje na visokoj strani

Za osobe koje imaju široka ramena i često spavaju na strani. Visina naslona za glavu se podešava na veličinu vaših ramena, time se smanjuju bolovi u ramenima i vratu.

Ako niste sigurni koja visina jastuka je najpogodniji za vas - izaberi jastuk sa podesivom visinom.


6. Kako da izaberete jastuk za bebu ?


Kada birate odgovarajući jastuk za dijete treba posebno voditi računa o pravilnom obliku i visini jastuku. Dječiji jastuci treba da imaju poseban dizajn koji omogućava pravilno pozicioniranje tijela djeteta. Veličina i dužina jastuka su takođe prilagođena djetetu. Posebno obratite pažnju na to da jastuk i navlaka budu perivi i napravljeni od prozračenih materijala jer će tako dijete spavati udobnije i u optimalnih higijenskim uslovima.


7. Na šta još moramo da obratimo pažnju kod biranja jastuka?


U svakom slučaju, poželjno je da izaberete jastuk koji može da se pere. Neki mogu da se peru u potpunosti, uključujući i filer, dok se kod drugih pere samo navlaka. Oba su dobar izbor jer se mogu održavati čistim i svježim.
Ako patite od alergija onda definitivno Vaš izbor treba da budu antibakterijski i antialergijski jastuci. Ako patite od nesanice, nabavite jastuk sa jezgrom od ljekovitog bilja. Lavande, na primjer, jer:

- poboljšava kvalitet sna
- usporava nervni sistem i opušta
- ima antidepresivno dejstvo

Kamilica pruža mirniji i dublji san, ublažava stres i napetost, smiruje a njen miris podstiče radost i ushićenje.


8. Kako da znam da je vrijeme za kupovinu novog jastuka?


Preporučuje se da se jastuk mijenja na svake tri godine jer se u njemu tokom godina skuplja dosta prašine, znoja i epitela kože koji su hrana za grinje koje nastanjuju jastuk. Grinje negativno utiču na zdravlje, jer izazivaju alergije i čak su čest uzrok plućnih bolesti. Stoga je neophodno odabrati novi jastuk koji će doprinijeti zdravom spavanju. Zato redovno mijenjajte jastuk jer će samo jastuk u "dobrom stanju" pružiti adekvatnu podršku za glavu i vrat.