Vodič za odabir jorgana i pokrivača

Kako odabrati odgovarajući jorgan ili pokrivač vjerovatno je prvo pitanje koje sebi postavimo prije kupovine novog pokrivača. Zato smo pripremili vodič koji će Vam pomoći u odabiru odgovarajućeg pokrivača za Vas.

VITAPUR nudi širok izbor pokrivača, izrađenih od prirodnih ili sintetičkih materijala, za toplije ili hladnije dane. Sve njih odlikuju visoko kvalitetni materijali i vrhunska proizvodnja. Iz raznovrsnog izbora Vitapurovih pokrivača pronaći  ćete za sebe pokrivač koji će Vas prijatno grijati i kojim ćete se umotati i utonuti u miran i spokojan san.

Odabir pokrivača prema temperaturi sobe

Odaberite pokrivač prema temperaturi svoje sobe i svojstvima pokrivača. Vitapurovi pokrivači testirani su u različitim uslovima. U slučaju da imate nižu tjelesnu temperaturu ili Vam je uvijek hladno, predlažemo da odaberete pokrivač primjeren za niže sobne temperature.

Svi smo različiti i naše potrebe su različite. Neki imaju dosta sopstvene topline, dok drugima neće smetati ukoliko se pokriju pokrivačem. Stoga je pri odabiru pokrivača takođe važno uzeti u obzir karakteristike tjelesne temperature.

Deblji pokrivač ne garantuje obavezno i više toplote u krevetu. Toplota zavisi i od toplotne izolacije materijala pokrivača. Prirodna vlakna mogu zadržati više vazduha od sintetičkih materijala, zato su pokrivači izrađeni od prirodnih materijala sa istim volumenom i težinom kao sintetički, topliji i pružaju više topline. Tako će na primjer zimski pokrivač s guščijim paperjem biti lakši i jednako topao kao sintetički pokrivač , primjeren za niske sobne temperature.

Kao što smo već spomenuli, postoje pokrivači različite težine i toplota koje pružaju, te pri odabiru odgovarajućeg pokrivača za sebe razmislite da li ste zimogrožljivi ili ste od onih kojima je često vruće. Pritom ne zaboravite obratiti pažnju na svoju sobnu temperaturu.

Savjet: Ukoliko ne želite mijenjati pokrivač svakog godišnjeg doba (tj. zimski pokrivač za hladnije mjesece i laganiji za ljetnje), razmislite o kupovini cjelogodišnjih pokrivača, koji su ponekad dizajnirani kako bi se omogućilo spajanje dva pokrivača praktičnim drikerima, te tako dva laganija pokrivača možete transformisati u jedan topliji, zimski.

Obratite pažnju na dužinu pokrivača

Dužina pokrivača zavisi od vaše visine i veličine kreveta na kojem spavate. Takođe je važno da li pokrivač dijelite sa partnerom ili ga imate samo za sebe. U slučaju da pokrivač dijelite, potreban vam je veći pokrivač.

Međutim, prije svega je važno da dimenzije pokrivača odgovaraju dimenzijama Vašeg kreveta. Kupite pokrivač koji odgovara Vašem krevetu i spavaćete udobnije. Ukoliko želite dodatnu udobnost, razmislite o kupovini nešto većeg pokrivača.

Olakšajte sebi posao pri odabiru širine i dužine Vašeg pokrivača uz pomoć sledeće tabele:

Dimenzije okvira za krevet

Odgovarajuća dimenzija pokrivača

80 x 190 cm

135/140 x 200 cm

90 x 200 cm

135/140 x 200 cm

120 x 200 cm

140x200 cm; 200 x 200 cm

140 x 200 cm

200 x 200 cm

160 x 200 cm

220 x 220 cm

180 x 200 cm

220 x 220 cm; 250x220 cm

200 x 200 cm

250 x 220 cm

 

Savjet: U zavisnosti od veličine pokrivača, odaberite odgovarajuću veličinu posteljine. Tako se pokrivač neće 'gužvati' u nedovoljno velikoj posteljini. Sa pravom dimenzijom posteljine spavaćete udobno, a Vaš pokrivač će uvijek biti na mjestu.

Prilikom odabira važno je punjenje pokrivača: prirodni ili sintetički materijal?

Sledeći izbor, koji nije ključan za prijatan san, je izbor materijala od kojih je izrađen pokrivač. Za većinu ljudi je svejedno spavaju li pod pokrivačem od prirodnih ili sintetičkih vlakana.

Svako punjenje ili tkanina, bilo od prirodnog ili sintetičkog materijala, ima svoje prednosti, ali i nedostatke, ali svi Vitapurovi pokrivači pružaju udoban i kvalitetan san. Pokrivači od prirodnih ili sintetičkih materijala imaju svoje prednosti, ali i nedostatke, tako da samo od Vas zavisi kojim materijalom želite biti pokriveni tokom spavanja. Na kraju krajeva - to je u potpunosti Vaš izbor, zavisno od Vaših potreba, "ukusa" i finansijskih mogućnosti.
Pokrivači od sintetičkih vlakana primjereni su za osobe sklone alergijama i astmatičare, jer ne uzrokuju alergije (neki prirodni materijali mogu izazvati alergije), dok pokrivači od prirodnih materijala dopuštaju vašoj koži da 'diše' i osiguravaju više toplote sa manje punjenja. Rezultat svih Vitapurovih pokrivača je praktično isti - udoban san.

Pokrivači od prirodnih materijala

Pokrivači od sintetičkih materijala

PLUS

- Više topline sa manje punjenja

- Koža 'diše', prozračenost, pomaže sprječavanju prekomjernog znojenja

MINUS

- Neki pokrivači nisu primjereni za osobe sklone alergijama i astmatičare (npr. guščije paperje)

PLUS

- Odličan izbor za osobe sklone alergijama i astmatičare

- Jednostavno održavanje

MINUS

- Slabija toplotna izolacija

 

Ukratko o karakteristikama prirodnih i sintetičkih materijala od kojih su često izrađeni ili punjeni pokrivači:

Svila

Svila je antialergijska i izuzetno prozračena tkanina, koja pomaže sprječavanju prekomjernog znojenja. Više informacija o svilenim pokrivačima pronađite OVDJE.

Vuna

Vuna reguliše toplotu, odlično upija vlagu i primjerena je za reumatičare. Više informacija o vunenim pokrivačima pronađite OVDJE.

Paperje

Guščije paperje je sinonim za lak i topao pokrivač. Takvo će biti i Vaše spavanje sa paperjem – udobno i toplo. Više informacija o pokrivačima od paperja pronađite OVDJE.

Bambus

Bambus ima mnoge prednosti za dobar san: antialergijski je i antibakterijski materijal, savršen izbor za sve koji se znoje tokom spavanja, te je izuzetno prijatan za kožu. Više informacija o bambus pokrivačima pronađite OVDJE.

Kamilica

Poznata je po svojim brojnim prednostima. Njen miris je miris radosti. Kamilica efikasno ublažava nesanicu i stres. Više informacija o pokrivačima sa esencijom kamilice pronađite OVDJE.

Lavanda

Nježan i prijatan miris lavande brzo će Vas uljuljati u dubok i miran san. Miris lavande dokazano ima umirujući efekat na spavanje. Više informacija o lavanda pokrivačima pronađite OVDJE.

Tencel

Tencel® je napredno vlakno, od prirodne celuloze. Tencel® vlakna su prijatna za kožu te odlično upijaju vlagu. Više informacija o Tencel® pokrivačima pronađite OVDJE.

Napredna i inovativna sintetička mikrovlakna

Antibakterijski i antialergijski materijal, negostoljubiv prema grinjama, razvijen do te mjere, da je odlična alternativa prirodnim materijalima. Visokokvalitetna mikrovlakna osiguravaju toplotu i mekoću, a pokrivači napravljeni od takvih materijala su u potpunosti perivi.

Održavanje i ono na šta moramo obratiti pažnju prilikom pranja pokrivača?

Prije pranja pokrivača, izvadite ga iz posteljine. Pažljivo provjerite sve oznake za održavanje. Uvjerite se da se pokrivač može prati u mašini i na koliko stepeni ° C ili se može prati samo ručno. Ne zaboravite provjeriti može li se pokrivač sušiti u mašini za sušenje veša i na kojoj temperaturi se može peglati.

Prije nego što pokrivač stavite na pranje, provjerite koje sredstvo za pranje smijete koristiti. Nije svaki materijal primjeren za bilo koju vrstu sredstva za pranje. Ako niste sigurni da li smijete koristiti običan prašak za pranje, radije koristite sredstva za osjetljive tkanine. Pokrivač složite u mašinu presavijen na pola, po dužini. Tako ćete ravnomjerno rasporediti težinu.

Mnoge pokrivače nakon pranja možete sušiti u mašini, ali to ponekad i nije najbolji izbor, jer može doći do oštećenja tkanine. Preporučuje se sušenje na vazduhu, ali ne na direktnom suncu.

Važno je da se pranjem osigura maksimalna čistoća i svježina Vašeg pokrivača, koji koristite čak trećinu svog dana.

Takođe se preporučuje da se pokrivač redovno vjetri, kako bi se osigurala stalna svježina spavaće okoline.

Uvijek uzmite u obzir najmanje dvije stvari:

- Držite se uputstva za održavanje koje se nalaze na etiketi

- Pokrivač nakon pranja, osušite i provjetrite prije ponovnog korištenja